Onkoloji

Vücuttaki tümörlerin nasıl oluştuğunu, neden oluştuğunu, nasıl tedavi edilebileceklerini ve kalıtımla ilgisini inceleyen bilim dalı onkoloji olarak bilinir. Onkoloji, şişlik anlamına gelen "oncos" ile bilim anlamına gelen "logos" kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.

Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Cerrahi, tıbbi ve radyasyon onkolojisi gibi disiplinlerle ilgilenen onkoloji, ilgili hastalıkların tedavisini ve takibini yapar. Hastalığın teşhisi ve tümörün çıkarılması cerrahi onkoloji tarafından yararlanılır. Kulak burun boğaz, beyin cerrahisi, ortopedi ve genel cerrahi gibi bölümler cerrahi onkolojinin ilgi alanına girerler. Tümörün çok yayıldığı ve ameliyat ile alınmasının mümkün olmadığı durumlarda ilaçlı (kemoterapi) tedavi uygulanır. Bu tedavi şekli tıbbi onkoloji tarafından yapılır. Tümörün yayılması durumunda uygulanan başka bir tedavi şekli de radyoterapi olarak bilinen radyasyon onkolojisi ile mümkündür. Tüm bu tedavi disiplinleri bir arada çalışarak tümörün vücuttan atılması için çalışırlar.

Çeşitli hastalıkları tedavi eden onkoloji; kan kanseri, kemik kanseri, cilt kanseri, bağırsak kanseri, lenfoma, göğüs kanseri, pankreas kanseri, prostat kanseri, rahim ağzı kanseri, multipl myelom ve safra kesesi kanseri gibi pek çok kanser türünün tedavisini yapar.

Kadınlarda sık görülen meme kanseri onkoloji tarafından tedavi edilen bir hastalıktır. Meme kanserinin belirtilerini vücutlarında hisseden hastalar onkoloji servisine muayene olarak, hastalığın boyutları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Meme dokusu içindeki 1 cm büyüklüğündeki kitlenin elle muayene sırasında tespit edilmesi, meme kanserinin varlığını saptamak için yeterlidir. Kalçaya, omurgaya, akciğere ve karaciğere yayılma riski olan meme kanserinin erken tespiti, onkoloji servisinde yapılan testler sayesinde mümkündür.

Orta yaşını geçen erkeklerde daha sık görülen prostat kanseri de onkolojinin ilgi alanlarındadır. Neden olduğu hakkında henüz net bir bilgiye ulaşılamayan prostat kanseri, cilt kanserinden sonra en çok görülen kanser çeşididir.

Onkoloji Tedavisi:Onkoloji bölümünün ilgilendiği hastalıkların tedavisinde ışın tedavisi, ilaçlı tedavi ve ameliyat seçenekleri vardır. Tümörün büyüklüğüne ve vücutta yayılma oranına göre uygun tedavi yollarından birine ya da birkaçına karar verilebilir. Hastanın yaşı, aile öyküsü ve bunlara bağlı pek çok faktör birlikte değerlendirilerek kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi müdahale seçeneklerinden biri ile hastalık tedavi edilebilir.

Servis Hekimleri

  • Dr. Özlem Gürkut
    Dahiliye Uzm.
  • Dr. Polat Olgun
    Onkoloji Uzm.
  • Dr. Ömer Diker
    Onkoloji Uzm.