"Unutmayın! Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80 i önlenebilir"
"2022 yılında yapılan açık kalp ameliyatlarından 1’i kalp nakli ameliyatı"
Kalp ve Damar Hastalıkları” dünyada ve ülkemizde hayatı tehdit eden hastalıkların başında yer almaktadır.
“Kalp ve Damar Hastalıklarına” dikkat çekmek ve toplumsal bilinç oluşturmak maksadıyla Nisan ayının ikinci haftası “Kalp Sağlığı Haftası” olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her 3 kişiden birinin ölüm sebebini kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıkları oluşturmaktadır.
Kalp ve damar (kardiyovasküler) hastalıkların büyük bir kısmı risk oluşturan etmenlerle mücadele edilerek önlenebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü kişilerin hayat tarzlarında yapacakları değişiklikler ve düzenlemelerle kardiyovasküler hastalıklardan dolayı oluşan ölümlerin 80%’inin engellenebileceğin altını çizmektedir.
Kalp ve Damar Hastalıkları Nedir?
Kalp ve damar hastalıkları, arterler ve damarlarda (kalp ve dolaşım sistemi) görülebilecek herhangi bir hastalığını içeren geniş bir terimdir. Koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir.
Kalp ve Damar Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
Kalp ve damar (kardiyovasküler) hastalıkların pek çok sebebi olmakla birlikte kardiyovasküler hastalıkların 80%’i tütün ve tütün ürünleri kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi kontrol edilebilen ve engellenebilen risk faktörlerinden oluşmaktadır. Bunlarla birlikte yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri, yüksek kan kolesterolü, ailede kalp hastalığına yatkınlık ve obezite de kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleridir.
Kalp ve Damar Hastalıklarında En Sık Rastlanan Belirtileri Nelerdir?
Göğüs ağrısı (Angina Pektoris)
Nefes darlığı
Çarpıntı
Bayılma
Tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (Örneğin bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve güçsüzlük)
Kalp ve Damar Hastalığı Olan Bireylerin Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?
Dengeli ve sağlıklı beslenin,
Her gün fiziksel aktivite yapın,
Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
Alkolden uzak durun,
Kardiyovasküler riskinizi öğrenenin,
Kilo kontrolünüze dikkat edin ve kilolu olup olmadığınızı öğrenenin,
Tansiyonunuzu (kan basıncınızı) öğrenenin,
Kan şekerinizi öğrenenin,
Trigliserid ve kolesterol değerlerinizi öğrenenin.
Doktorunuzun sağlıklı yaşam önerilerine uyun.
"2022 yılında LBND Hastanesi kardiyoloji servisinde 2676, koroner yoğun bakımda 1834 hasta tedavi görmüştür"
2022 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Kardiyoloji Servisinde 2676, koroner yoğun bakım ünitesinde 1834 hasta tedavi görmüştür.
"KVC Servisinde 401 hasta, KVC yoğun bakımda 213 hasta tedavi görmüştür"
Kardiyovasküler Cerrahi Servisinde 401 hasta tedavi görürken Kardiyovasküler Cerrahi yoğun bakımında ise 213 hasta tedavi görmüştür. Koroner yoğun bakımda ve Kardiyovasküler Cerrahi yoğun bakımında ise 15 kişi, kardiyoloji servisinde ise 5 kişi hayatını kaybetmiştir.
2022 yılında toplam 2213 kişiye koroner anjiyografi, 696 hastaya stent, 160 hastaya elektrofizyolojik çalışma, 146 hastaya pil implantasyonu,128 kişiye periferik anjiyo, 401 kişiye girişimsel radyoloji, 20 kişiye tavi işlemi, 5808 kişiye eko işlemi, 2003 kişiye holter takılmış, 2828 kişiye ise efor testi yapılmıştır.
"2022 yılında yapılan açık kalp ameliyatlarından 1’i kalp nakli ameliyatı"
Kalp Damar Cerrahisinde ise 2022 yılında 153 kişiye açık kalp ameliyatı olmak üzere toplam 281 kişiye kalp ve damar ameliyatı yapılmıştır. 2022 yılında yapılan açık kalp ameliyatlarından 1’i kalp nakli ameliyatıdır. 2019 yılından beri toplamda 4 hastaya kalp nakli gerçekleştirilmiştir.
UNUTMAYIN! Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80 i önlenebilir.
Gelişimsel Pediatri farklı nedenler ile gelişimsel sorunları olan çocuklara ve ailelerine yönelik çalışan, tüm çocukların ve özellikle de özel gereksinimleri olan çocukların gelişimlerini desteklemek amacıyla hizmet veren bir bilim dalı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yan Dal Uzmanlık alanıdır.
“Gelişim” döllenmeden ölüme kadar geçen sürede insanın bilişsel (öğrenme, anlama, kavrama, problem çözme vb.), dil (alıcı dil, ifade edici dil), hareket (ince hareket, kaba hareket), ilişki kurma, sosyal, duygusal alanlarda yeni beceriler kazanması, ilerlemesidir. Bu alanlarda herhangi birinde yaşına göre beklenen becerileri kazanamadığında gelişimsel gecikme olarak tanımlanır. “Gelişim” sıklıkla yanlış olarak “büyüme” yerine kullanılmaktadır. Büyüme çocuğun bedensel olarak büyümesini ifade ederken, gelişim beyin gelişimini ve çocuğun yapabildiklerini ifade eder. Tüm bebek ve çocuklarının büyümesinin (boy, kilo, baş çevresi) izlendiği gibi gelişiminin de düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir.
Gelişimsel sorunlar oldukça sıktır ve düzenli gelişimsel izlem yapılmadığında çoğunlukla atlanmaktadır. Yapılan çalışmalar her 6 çocuktan birinde gelişimsel sorun olduğunu göstermektedir ve gelişimsel sorunların sıklığı giderek artmaktadır.
Gelişimsel Pediatri’nin amacı gelişimsel sorunları önlemek, önlenemeyen durumlarda erken tanı koymak ve tedavi ve destek hizmetlerine mümkün olan en kısa sürede başlamaktır.
Erken çocukluk dönemi, yani ilk 3 yaş, beynin yapısal özelliklerinden dolayı gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemde beynin değişebilme potansiyeli (plastisitsi) en fazladır. Bu nedenle de gelişimsel sorunlar erken tanınır ve destekler erken başlanırsa çocukların kendi gelişimsel potansiyellerine ulaşma ihtimalleri artar.
Gelişimsel Pediatri Polikliniği kimlere hizmet verir?
Gelişimsel Pediatri’de önceliğimiz erken çocukluk dönemi ve bu dönemde gelişimsel riskleri, sorunları ve özel gereksinimleri olan çocuklardır. Çocuk hekimleri tarafından gelişimsel risk ve zorluk saptanan hastalar bize yönlendirilir. Ayrıca çocuklarının gelişimi ile ilgili kaygıları olan tüm aileler gelişimsel pediatri polikliniğine başvurabilirler. Aile merkezli, bütüncül yaklaşım ile ayrıntılı gelişimsel değerlendirme, tanı, tedavi, izlem yapılır. Prematürite, Down Sendromu, kronik hastalıklar gibi gelişimsel riskleri ve zorlukları olan bebeklerin izlemi, aile ile birlikte erken destek planı oluşturulması, ailenin eğitilmesi, uygun erken destek hizmetlerine yönlendirme ve hizmetlerin koordinasyonu, kompleks medikal gereksinimleri olan çocukları transdisipliner izlemi gelişimsel pediatrinin görevleri arasında yer almaktadır. Davranış ve gelişim de birbiriyle yakından ilişkili olduğundan yeme, uyku, bezden ayrılamama da dahil olmak üzere tüm davranış sorunları da Gelişimsel Pediatri tarafından değerlendirilir ve izlenir.
* Gelişimsel pediatri’ye kimler başvurabilir:
o Çocuğunuzda konuşma gecikmesi, baş kontolü-oturma-yürümede gecikme, ellerini becerikli kullanamama, öğrenmede zorluk yaşama, göz teması kurmama, yaşıtlarıyla oyun oynamama gibi sorunlar farkettiğinizde ya da herhangi bir alanda gelişimi ile ilgili kaygınız varsa
o Çocuğunuz gelişimsel riskleri varsa (Örneğin: Erken doğan, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmış olan, kronik hastalığı olan çocuklar, nörolojik ya da metabolik sorunları
Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, diş hekimliğinin ağız, dişler ve çenelerle ilgili hastalıklarının, yaralanmalarının ve deformitelerinin tanı ve tedavisi ile uğraşan cerrahi dalıdır.
Dişlerin Cerrahi Olarak Tedavisi;
* Kök uçlarındaki lezyonların (iltihapların) çıkarılarak dişlerin kurtarılması
* Kök ucu kistlerinin cerrahi yöntemle çıkarılması
* Kök ucu anomalilerinin düzeltilmesi
* Gömülü dişlerin çıkarılması
* Gömülü köpek dişlerinin cerrahi olarak sürdürülmesi
* Diğer dişlere sürme sırasında cerrahi yardım
Çene Kemiği Uygulamaları;
* Çene kemiklerindeki doğumsal veya sonradan gelişen kistlerin cerrahi olarak çıkarılması
* Eksik dişlerin yerine implant uygulaması.
* Çene kemiklerindeki anormal kemik yapılarının düzeltilmesi
* Temel seviyedeki kemiklerin ortognatik cerrahi ile rekonstrüksiyonunun yapılması
* Kemik yetersizliğinin olduğu bölgelere kemik greftlerinin yerleştirilerek desteğin sağlanması.
Yumuşak Doku İşlemleri;
* Protez vuruğuna bağlı olarak gelişen büyümüş dokuların çıkarılması
* Dişler arasında gelişen irritasyona bağlı dişeti ve yumuşak dokuların çıkarılması
* Dişlerin birbirinden ayrılmasına yol açan frenilumların çıkarılması
* Yanak içi mukozasındaki irritasyona bağlı veya spontan gelişmiş dokuların çıkarılması
* Tükürük bezi kistlerinin ve taşlarının çıkarılması
Protez Öncesi Cerrahi;
* Dişsiz çene kemiklerinin daha uygun protezler için düzeltilmesi
* Diş etlerindeki yetersiz sığlıkların arttırılabilmesi için protez öncesi cerrahi
* Protez için yeterli mesafe sağlanabilmesi için dişeti ve çene kemiği cerrahisi
Dr.Gizem Çelebioğlu
Çene Cerrahisi Uzm.